Hoe mijzelf te omschrijven?

Ik ben in afgestudeerd in Economie en Oost-Europese studies. Tijdens mijn studie deed ik vrijwilligerswerk met Zigeuners in Hongarije. En soms denk ik dat ik daarvan meer geleerd heb dan van het studeren.

Ik vervolgde mijn studie economie met de lerarenopleiding en ging direct voor de klas staan. In die combi van werk en studie raakte ik eerst gefascineerd door didactiek en interculturele communicatie en vervolgens door geweldloze communicatie. Sindsdien ben ik enthousiast bezig mijn inzichten toe te passen in alle delen van mijn leven.

Op mijn zesentwintigste werd ik moeder en in de jaren daarna begeleide ik eerst mijn opa en later mijn oma in hun laatste levensfase. In 2005 bleek mijn vader ernstig ziek en was ik blij dat ik wist hoe naar hem te luisteren. Hij overleed binnen acht maanden. In 2008 werd ook bij mijn moeder een ernstige ziekte gevonden. Zij overleed in 2018. Zo was ik lange tijd naast docent/trainer en moeder ook mantelzorger.

Sinds 2006 heb ik meer dan 90 workshopdagen Geweldloze Communicatie gevolgd bij Yoram Mosenzon, Marianne Göthlin, Justine Mol, Robert Gonzales, Jan van Koert, Eva Rambala, Francois Beausoleil, Liv Larsson en Marshall Rosenberg. Samen met mijn gezin nam ik deel aan 9 zomerweken gebaseerd op Geweldloze Communicatie.

Sinds 2010 geef ik zelf trainingen, cursussen en workshops en werk ik als in-company trainer in organisaties. In 2013 legde ik mijn CNVC assessment af, en zo werd ik in 2014 internationaal gecertificeerd trainer Geweldloze Communicatie.

In mijn werk ben ik gericht op het overbrengen van praktische inzichten en vaardigheden die in het dagelijks leven helpen om de verbinding met jezelf en de ander te maken, en te onderhouden.

Aan particulieren geef ik basis, vervolg- en verdiepingstrainingen. En het is mogelijk met mij een afspraak te maken voor een priveles.

In organisaties geef ik teamtrainingen waarin werknemers ontdekken hoe de communicatie verandert als je echt luistert naar de essentie achter de woorden van de ander en wanneer je jezelf op een constructieve, verbindende manier uitspreekt. Het doen van heldere verzoeken zorgt vervolgens voor daadwerkelijke verandering in de samenwerking.

Naast Geweldloze Communicatie geef ik ook trainingen gebaseerd op het werk van Brené Brown. Dit werk leert ons hoe we empathisch en veerkrachtig om kunnen gaan met de ervaring van schaamte en kwetsbaarheid. Een ervaring die vaak tot afsluiting leidt terwijl we haar juist kunnen gebruiken om een diepe verbinding met onszelf en anderen te maken.

5722_508802115822755_1591444219_n

Verder mede-organiseer ik het Repair Café in Bilthoven en ben ik betrokken bij Transition Town de Bilt.