Jessica Harmsen: Jouw manier van trainen; de openheid die ik bij jou ervaar en hoe je Geweldloze Communicatie met ons leeft is voor mij één grote uitnodiging en aanmoediging!

Vera Martens: Ik heb met volle teugen genoten van de basiscursus Geweldloze Communicatie. Ik vond je als docent heel helder en rustig en ik heb naast de oefeningen en het cursusmateriaal veel geleerd door slechts te kijken en te luisteren naar jouw manier van communiceren. Dankjewel voor de fijne manier waarop je ons begeleidde.

Stephan uit Amersfoort: Ook al hebben we nog één cursusavond tegoed, wilde ik je toch alvast bedanken voor alles wat ik geleerd heb. Wat ik tot nu toe geleerd heb, heeft meteen al een positief effect gehad op mijn relatie, het contact met mijn kinderen en het contact met mijn ouders. Ook mijn leidinggevende merkte spontaan een positieve verandering op. Dankjewel hiervoor. Ik kijk alweer uit naar vanavond.

Johan Voeten: Dank je voor de prachtige training dit weekend Sofie, ik vond ‘t heel leerzaam. Deze avond heb ik er al plezier aan gehad doordat ik beter kon luisteren naar mijn vriendin.

Irene:  Ik had afgelopen week lastige gesprekken in mijn werk en ik heb er veel aan gehad wat ik heb geleerd in de basiscursus, het werkt magisch 🙂

Antoinette Beijen: Ik heb de training echt als heel waardevol en fijn ervaren. Je bent zo een helder voorbeeld van hoe NVC in alledaagse situaties toe te passen, zoals je dat dus ook in de training steeds deed. Echt heel leerzaam en ook inspirerend en bemoedigend.

Majnu Michaud: Het afgelopen jaar heb ik vier cursussen Geweldloze Communicatie gevolgd bij Sofie.  Voor mij is het bijzonder inspirerend geweest om haar als trainer aan het werk te zien. De zorgvuldige en empathische manier waarop ze met de deelnemers omgaat, gaat hand in hand met wat ze over wil brengen in de cursus. Mijn ervaringen bij haar hebben me meer diepgang en meer authenticiteit gebracht in mijn relaties en in mijn werk. Sofie is voor mij de juiste persoon op het juiste moment geweest om Geweldloze Communicatie te integreren in mijn leven.

Roel Simons: Door de cursus Geweldloze Communicatie van Sofie heb ik geleerd beter verbinding te maken met mezelf en ben ik vaardiger geworden in het toepassen van empatisch luisteren en zelfexpressie. Naast de communicatie met mijn klanten merk ik dat de omgang met mijn eigen pubers is verbeterd!

Marianne Toussaint: De zomercursus heeft mij in een prachtige en liefdevolle omgeving inzicht in en vooral veel ervaring met geweldloze communicatie gebracht. Onder de inspirerende en rustgevende leiding van Sofie ben ik niet alleen gaan begrijpen hoe ik beter verbinding met mezelf maak, ook heb ik nu veel meer gemak met het uitspreken van mijn gevoelens en behoeften. Daarnaast heb ik geleerd hoe ik in gesprek met een ander niet gelijk ga helpen, analyseren of geruststellen, maar hoe ik met alle aandacht naar de ander kan blijven luisteren. Ontzettend waardevol.  Marianne Toussaint, directeur onderwijs MBO

Esther: De training was zeer zinvol. Ik heb hierdoor een heel andere kijk op communicatie gekregen en ben verbaasd hoe groot de invloed van empathisch luisteren is en hoe vaak we in oordelen blijven hangen.

Willem Jan van den Eijkhof: Ik heb Sofie leren kennen als een prettig mens en een goede coach. Door haar persoonlijke aanpak, geduld en heldere uiteenzettingen heeft ze me niet alleen de basisbeginselen van geweldloos communiceren geleerd (daar nog dagelijks plezier en profijt van), maar me ook geïnspireerd om een beter mens te willen zijn. Ik kijk er naar uit om ook in de toekomst weer met haar samen te werken.

Marja:  Ik merk dat ik heel veel gehad heb aan de basiscursus en nog heb: ik leef o.a. meer in verbinding met mezelf!

Natalie: Ik wil je laten weten dat ik erg enthousiast ben over de workshop van gisteren. Me verdiepen in geweldloze communicatie is een wens van mij die al wat langer bestaat. Mijn gevoel zegt me dat ik bij jou aan het goede adres bent. De manier waarop je gisteren de workshop deed, gaf me vertrouwen: je stond stevig voor de inhoud en stelde je tegelijkertijd adequaat kwetsbaar op, zodat we aan den lijve konden ondervinden wat geweldloze communicatie inhoudt. Ik heb veel geleerd: o.a. het belang van zelfexpressie (en hoe onwennig dat voor mij is), dat voorspelbaarheid een universele behoefte is en dat er vaak een verborgen emotie/gevoel onder de irritatie zit. Graag tot ziens!

Suzanne: De basisworkshop Geweldloze Communicatie heeft mij geconfronteerd met dat ik niet goed contact heb/had met m’n eigen behoeften.
Ik ben er erg blij mee, heb al een paar gesprekken gehad met m’n man waarin ik wat ik geleerd heb van jou heb toegepast, en het werkt wonderbaarlijk goed.
Wat volgens mij heel belangrijk is bij jouw workshop is de manier waarop jij aanwezig bent, krachtig en kwetsbaar tegelijk, waardoor ik alles heel goed binnen kan laten komen.
Jij creëert daarmee een soort van veilige omgeving, waarin ik me kan ontspannen en ook dingen kan toelaten.
Ik ben je hiervoor erg dankbaar, ik heb er heel veel aan, kan het ook toepassen.

Kathleen Roosdaal: Na het gevolgde weekend voelde ik me erg verrijkt en voldaan. De methode werd zeer helder, gestructureerd en volledig ‘uitgelegd’. D.m.v. oefeningen in de groep of individueel of per 2 konden we onze kennis verfijnen en de methode inoefenen. Sofie was erg betrokken bij elke deelnemer. Ze gaf blijk van geïntegreerde kennis en vaardigheid van het geweldloos communiceren.

Irma: Het waren ontzettend leuke en leerzame trainingen, écht een praktische aanvulling op mijn dagelijks leven en werk. Ik kan er direct mee aan de slag!

Miranda: “Door deze cursus ben ik empathisch gaan luisteren naar mijn kinderen en ik merk hoe zij zich daardoor steeds meer gaan uiten. Ook merk ik hoe ik steeds meer woorden geef aan mijn behoeften, aan wat ik nodig heb.”

Erwin en Mirjam:We willen je hierbij nogmaals bedanken voor de twee dagen waarin we dankzij jou op een prettige manier kennis gemaakt hebben met geweldloze communicatie.
We merken allebei dat we hierdoor meer begrip voor elkaar hebben en handvaten hebben om op een andere manier met elkaar te communiceren.
Dit geeft rust, en vanuit die rust wordt het eenvoudiger om op een positieve manier met elkaar om te gaan.

Elmer Henrix: Ik was zeer verrast en geraakt door de inzichten die ik kreeg tijdens de workshop ‘schaamte en kwetsbaarheid’. Ik kwam er die dag achter hoe diep schaamte deel uitmaakt van mijn handelen in het dagelijkse leven. Dankzij die inzichten kan ik bewuster met mijn schaamte en kwetsbaarheid omgaan, wat maakt dat ik me vrijer en opener in het leven beweeg.
Bij zo’n uitermate gevoelig aspect van ons leven is een deskundige en vooral authentieke begeleiding essentieel. Een week eerder hadden mijn vrouw en ik al een workshop ‘verbindende communicatie’ bij Sofie Bakker gevolgd, en we voelden ons onmiddellijk veilig bij haar. Zij durft op een ontwapende manier zelf ook zeer kwetsbaar te zijn, en vanuit die kwetsbaarheid leidt ze op een vanzelfsprekende manier de workshop, met een terloopse humor die lichtheid brengt in de pijnlijke en ‘zware’ thema’s die zich op zo’n dag kunnen tonen.
Sofie zal mij zeer zeker vaker terugzien bij haar workshops.

Marleen: Het was voor mij een eye-opener hoeveel gedachten er tijdens een eenvoudige situatie in me omgaan. Nog verbazingwekkender was het voor mij dat er achter al die gedachten vaak meerdere behoeften schuilen. Sofie heeft me tijdens haar workshops een stap vooruit laten zetten in het inzien van mijn behoeften en daarmee te erkennen wie ik ben als persoon en wat ik nodig heb. Bovendien, en dat is voor mij persoonlijk minstens zo belangrijk, zie ik ook meer de behoeften die schuil (kunnen) gaan achter opmerkingen van anderen. Behoeften die we allemaal kennen en ervaren en die in de communcatie als verbindende kracht werken, mits we ze kunnen zien, erkennen, uiten en checken bij anderen. De workshops hebben me een stap verder geholpen in het proces van de verbindende communicatie. Bedankt Sofie!

Jacomien Ilbrink- de Visser: Ik volgde bij Sofie de basiscurus Geweldloze Communicatie en daarna de vervolgcursussen hierop. Ik heb Sofie leren kennen als authentiek, bevlogen en inspirerende trainer Geweldloze Communicatie. In de eerste kennismakingsles met haar vertelde zij dat Geweldloze Communicatie een vrij mens van haar heeft gemaakt. Dit resoneerde dusdanig bij mij, dat ik begonnen ben aan een traject Geweldloze Communicatie. Het bijzondere aan Sofie vind ik ook dat zij voordoet hoe te GC te leven: haar lessen zijn altijd gegrond in de praktijk van alledag, waarbij ze heel dicht bij zichzelf blijft. De successen en soms ook worsteling met het leven volgens GC worden zo goed belicht. Dit heeft mij ruimte gegeven om een eigen zoektocht met GC aan te gaan. Door haar kennis van trainen weet zij de lessen goed te structureren, wat een veilig groepsproces waarborgt. Inmiddels ben ik druk aan het ontdekken hoe GC een vrij mens van je kan maken, en waardeer ik de zoektocht die dit ook met zich brengt. GC is zoveel meer dan een methode, het is een levensinstelling. En ik kan Sofie als begeleider op deze reis alleen maar aanbevelen. Hoe kort of lang de reis ook mag duren.
Jacomien Ilbrink-de Visser, Groepstherapeut

Patricia: Dankjewel Sofie, Ik ben heel blij dat ik de workshop bij jou heb gevolgd: de dag vloog voorbij omdat het zo boeiend was, goed voorbereid met een juiste mix van oefeningen en theorie. De oefeningen vond ik leuk en verhelderend om te doen. De hoofdpunten vatte je overzichtelijk samen op de flip-over. Je werkt gestructureerd, grijpt op tijd in en bent heel duidelijk. Het heeft mij nieuwe inzichten rondom het thema schaamte gegeven en gespreksstof om met mijn man over te praten! Hij was geboeid door de uitleg van empathie.

Kathleen Lennik:Ik volgde het weekend uit persoonlijke interesse maar ook omdat onze basisschool met een handleiding van een leerboek werkt waarin de methode van de geweldloze communicatie vaak aan bod komt. Graag wou ik deze methode beter leren kennen en in de vingers krijgen om dat dan beter te kunnen overbrengen naar de leerlingen.
Deze behoeften werden ruimschoots vervuld.
Ik voel me heel gemotiveerd om onze leerlingen zo met elkaar te leren omgaan, als leerlingen en later ook als volwassenen.
Ik voel me vastberaden om deze methode verder in te oefenen voor mezelf om zo op deze fijne manier met de leerlingen, ouders, collega’s, en alle andere mede-mensen om te kunnen gaan.

Loes: Ik vond het zo waardevol, het heeft nog veel impact op mij…

Jorine: Hallo Sofie, Ik ben blij dat ik bij jou de cursus “Verbinden in kwetsbaarheid”heb gedaan. Het was voor mij leuk en leerzaam. Dat jij op de dag zelf ook op GC manier communiceerde over zoiets kleins als een appel, was voor mij indrukwekkend en buitengewoon leerzaam. GC in action! Bedankt!

Saskia: Bedankt voor de bijzondere dag. Ik heb het als erg waardevol ervaren en het heeft me net meteen een mooi gesprek met mijn vriendin op geleverd.

Laurien: Dank voor de inspirerende dag zondag! Ik ben gisteren gelijk het gesprek met mijn dyslectische zoon aangegaan. ‘wat fijn dat we nu eindelijk eens rustig over de typcursus kunnen praten’: gaf hij mij onmiddellijk terug. Confronterend en dankbaar tegelijk.

Ellemieke: Ik ben heel tevreden over hoe Sofie de avonden inricht. Ze gaat in op de vragen die er zijn zonder de regie te verliezen en is tijdens oefeningen ook steeds aan het opletten of we er onze weg mee kunnen vinden. Als ze denkt een bijdrage te kunnen leveren, springt ze op een soepele manier in. Ze is ook open over haar eigen ervaringen en durft daarvan te delen. Daarmee creëert ze een veilige en open sfeer in de groep. En last but not least: ze kan humor waarderen en pareren. 😉

Deze serie van cursussen heeft mijn ogen geopend voor de behoeften die we hebben als mens en hoe we daarover met elkaar kunnen praten, zonder in de verwijtende sfeer terecht te komen. Ik vind dat bijzonder waardevol, voor mijzelf en voor de mensen om mij heen. Ik voel me heel dankbaar voor (de lessen van) Sofie.

Peter van Drunen:  Het afgelopen jaar heb ik met tussenpozen de halfjaaropleiding GC bij Sofie gedaan. Zonder overdrijving kan ik zeggen dat het m’n leven veranderd heeft.

In de basiscursus gaat de wereld van GC voor je open: het onderscheid tussen waarneming, gevoel, oordeel en behoefte, het leren onbevangen te luisteren naar de ander én naar jezelf. In de vervolg- en verdiepingscursussen wordt dit verder uitgebouwd. Je leert GC niet alleen toepassen, maar ook léven. Met vallen en opstaan wordt het een onderdeel van jezelf en je omgang met anderen. Sofie fungeert daarbij niet alleen als (geweldige) docent maar ook als rolmodel: ze laat in alles zien wat GC kan betekenen in het dagelijks leven.

Ik vond het fijn dat de opleiding uit drie losse delen bestond. Dat geeft de kans om desgewenst een pauze in te lassen – bij voorbeeld om de stof te laten bezinken, en de tijd te nemen ermee te oefenen in het dagelijks leven.

Myriam van Rooij Als ervaren manager heb ik al heel wat vaardigheidstrainingen achter de rug. Desondanks heb ik persoonlijk enorm bijgeleerd tijdens de training ‘Verbindend Communiceren’ van Sofie, terwijl ik mezelf durf te betitelen als iemand met een goed ontwikkelde sociale antenne. Wat ik bijvoorbeeld geleerd heb is het belang van zorgvuldiger toetsen of ik goed heb begrepen wat iemand me wilde zeggen dan wel laten merken dat de (achterliggende) boodschap is overgekomen, in plaats van er meteen op doorgaan. Ik heb ook ervaren dat de training van Sofie zijn effect had op collega’s van het KNMI, die zich beter gingen realiseren dat je in je communicatie wat te kiezen hebt en die een breder repertoire ontwikkeld hebben. Deze vaardigheden komen zeer van pas in een organisatie als KNMI, waar veel hoogopgeleide mensen werken. Deze zijn gewend ogenschijnlijk te communiceren met het hoofd door gebruik te maken van logische argumenten en de discussie. Terwijl er onbewust allerlei andere processen een rol spelen. Nu gaan we meer op zoek naar onderliggende gevoelens en behoeften. De training heeft ertoe bijgedragen dat we meer onbevooroordeeld, direct en open en tegelijk respectvol met elkaar communiceren. Omdat Sofie in alle facetten van haar optreden het verbindend communiceren praktiseert en verbeeldt, konden de deelnemers met eigen ogen zien wat het positieve effect is van deze andere manier van de interactie aangaan.
Myriam van Rooij
Directeur KNMI

P1011298